Klopsiki wieprzowe w kremowym, pikantnym sosie pomidorowym

klopsiki w sosie pomidorowym

Co?, co zawsze poprawia mi humor? Oczywi?cie makaron. I klopsiki. A je?li klopsiki s? utopione w kremowym, pomidorowym sosie, to jest w niebie 🙂

Przepis na klopsiki

Sk?adniki:
Klopsiki:

Ok 1 kg ?opatki wieprzowej
2-3 z?bki czosnku
Po p? ?y?eczki gorczycy, estragonu, chilli w p?atkach i soli
Dwie du?e szczypty czarnego pieprzu m?otkowanego
Ok. p? kajzerki
Sos sojowy (2 ?y?eczki)

Oliwa z oliwek
M?ka

Passata pomidorowa
Ok 100 g mascarpone
1-2 ostre papryczki marynowane
2-3 z?bki czosnku
Ma?a cebula
Ser twardy (np. Dziurgas, bursztyn, parmezan)

Podane proporcje na same klopsiki to proporcje na 1 kg mi?sa, z czego wychodzi ok 80-85 pulpetw. Z tego zrobi?am 3 obiady dla 2 osb, codziennie zmieniaj?c sosy. Polecam te? inne przepisy: na bia?y sos warzywny i pikantny sos paprykowy.

Usma?one klopsy mo?na zamrozi?. Mo?na te? podzieli? proporcje i zrobi? po?ow? klopsikw.

Mi?so na klopsiki

Mi?so miel? sama – w domu, w maszynce. Do miski ze zmielonym mi?sem dodajemy wyci?ni?ty przez prask? czosnek i przyprawy. W oddzielnej miseczce bu?k? polewamy sosem sojowym i zalewamy wrz?tkiem. Kiedy nasi?knie, odciskamy delikatnie i dodajemy do mi?sa. Ca?o?? dok?adnie mieszamy i urabiamy r?kami jak ciasto, by z?apa?o powietrza. R?kami, mocno posmarowanymi oliw?, kr?cimy niedu?e kulki (?rednica taka sama lub nieco wi?ksza ni? moneta 5 z?), obtaczamy w m?ce i odk?adamy na desk?.

Na oleju ro?linnym, mocno rozgrzanym, sma?ymy klopsy na br?zowo z kliku stron. Nast?pnie wrzucamy do naczynia ?aroodpornego i dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (a? nabior? smakowitej, ciemno z?otej barwy). W ten sposb mamy pewno??, ?e dojd? w ?rodku. Tak przygotowane mo?na podzieli? na porcje i zamrozi? lub od?o?y? na inny dzie?.

Sos do klopsikw

Cebul? kroimy w drobn? kosteczk? i sma?ymy na oliwie, doprawion? sol? i pieprzem. Kiedy zacznie przybiera? jasno-z?oty kolor, dodajemy posiekany czosnek i piklowane papryczki. W zale?no?ci od tego, ile ognia chcemy, zostawiamy lub usuwamy z nich gniazda nasienne. Dorzucamy na patelni? klopsiki, a po 1-2 minutach zalewamy passat? pomidorow?. Zagotowujemy, nast?pnie dodajemy dwie ?y?ki mascarpone i dok?adnie mieszamy. Gotujemy a? stworzy si? jednolity, g?sty sos (dos?ownie kilka minut wystarczy). Na koniec dodajemy na patelni? starty ser i mieszamy, a? si? rozpu?ci. Podajemy z ulubionym makaronem, np. tagliatelle.

Na talerzu posypujemy jeszcze serem i mo?na doda? ?wie?? bazyli? lub inne, ulubione zio?a. I tyle! Tak wygl?daj? bardzo proste klopsiki wieprzowe w kremowym, pikantnym sosie pomidorowym z mascarpone.

Klopsy
Mi?so mielone
 

klopsy
Gorczyca



One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *