Marmolada dyniowo – pomara?czowa – s?odka, kwa?na i idealna na zim?!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6667.jpg

Jest to podaj pierwszy prawdziwy rodzaj przetworw, na jaki porwa?am si? w domu. Samodzielnie. Prawie bez strachu…

Wina jest oczywi?cie, jak zawsze, mojej matki. „Kupi?am tak? ma?? dyni?, chcesz p??” zapyta?a. Pewka, ?e chc?. Ta ma?a dynia po obraniu, wydr??eniu i pokrojeniu nadal da?a ponad 4 kilo. Musia?am wi?c wzbi? si? na wy?yny swojej kreatywno?ci i pj?? z mam? w ma?? konkurencj?. Ona – wpad?a na sernik dyniowy. Ja – marmolad? dyniowo-pomara?czow?, gdy? odk?d zrobi?o si? ch?odno kompulsywnie kupuj? hurtowe ilo?ci pomara?czy. Totalnie by?o warto! Marmolada wysz?a pyszna, zw?aszcza pasuje mi a) do kanapek z kremowym mas?em orzechowym, b) do herbaty. Nie ma nic lepszego na jesienne wieczory, ni? na mod?? rosyjsk? herbata z konfitur?. A je?li ta konfitura jest robiona w?asnor?cznie, to smakuje trzy razy lepiej.

Sk?adniki:
Ok. kilogram obranej i wydr??onej dyni
2 pomara?cze
2 du?e lub 3 ma?e cytryny
Du?? szczypta chilli w p?atkach
200 g cukru trzcinowego nierafinowanego, ciemnego muscovado
200 g br?zowego cukru
250 g bia?ego cukru
Ok. 40 g korzenia imbiru (4-5 cm kawa?ek)
Ok. 600 ml wody
P? ?y?eczki cynamonu
Ok. 8 go?dzikw

Pierwsza sprawa – pomara?cze. Nale?y je dok?adnie wyszorowa? gor?c? wod? (najlepiej najpierw sparzy? wrz?tkiem) by pozby? si? wosku. Nast?pnie sch?odzi? (w lodwce, k?pieli wodnej z lodem lub na balkonie) i obra? tylko wierzch skrki. Nie musi to by? idealny zest, czyli kompletnie pozbawiony „bia?ego” mi?dzy skr? a mi??szem, ale – tej bia?ej cz??ci musi by? jak najmniej. Tak przygotowane skrki kroimy w drobn? kosteczk?. Bia?ej cz??ci pokrywaj?cej mi??sz si? pozbywamy, a pozosta?e cz?stki kroimy w kostk? ok 1-1,5 cm. W podobn? kostk? kroimy obrany mi??sz dyni i wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy do niego obrany, starty na tarce imbir, szczypt? chilli w p?atkach i ok. 8 go?dzikw. Do tego sok z cytryn, woda i gotujemy – najpierw ok 20 minut pod przykryciem, potem oko?o 45 bez przykrycia, co jaki? czas mieszaj?c, na ma?ym ogniu.

Po tym czasie dodajemy ca?y cukier i cynamon, mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu, bez przykrycia, kolejn? godzin?, nadal co jaki? czas mieszaj?c. Je?li po tym czasie nadal b?dzie zbyt „wodnista” konsystencja, podkr?camy odrobin? ogie? i gotujemy a? nabierze odpowiedniej, marmoladowej konsystencji. Dynia powinna si? rozpa??, pozostawiaj?c jedynie, niedu?e, mi?kkie kawa?ki.

Gor?c? marmolad? nalewamy do wyparzonych i wytartych do sucha r?cznikiem papierowym, ale wci?? gor?cych s?oikw. Je?li b?d? zimne, mog? pop?ka?.Je?li u?ywamy zwyk?ych, zakr?canych s?oikw – odwracamy je do gry nogami i tak pozostawiamy.

Mi z podanych proporcji wysz?o ok. 6 s?oikw po 200 g.

Marmolada idealnie nadaje si? na kanapki, do herbaty, do ciast itp. Jest s?odka, kwa?na i lekko pikantna, bardzo aromatyczna. Ma ciemny, z?oto-br?zowy kolor dzi?ki u?yciu ciemnego cukru muscovado. Gdyby zosta?a zrobiona tylko z bia?ym cukrem – by?aby intensywnie pomara?czowa jak dynia.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6650.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6649.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6651.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6654.jpg
To bia?e niesie tylko smak gorzki – pozbywamy si?!
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6655.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6653.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6656.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6657.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6658.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6659.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6660.jpg
?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6665.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6666.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6667.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6668.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6669.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6670.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6672.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *