
Ah, jesienny wieczr, dobry serial, piwko w d?oni i szarpana wieprzowinka. No nie da si? lepiej. A taka jak w moim przepisie – d?ugo pieczona w piwku i przyprawach – wychodzi idealna. Pikantna, lekko cytrusowa, aromatyczna, pyszna, mi?ciutka… Mo?na by o niej pisa? peany, wiersze, hymny i powie?ci, ale lepiej po prostu j? zje?? 🙂 Roboty przy tym niewiele, a baza do wielu pysznych da? warta czasu. Do tego – w przeciwie?stwie do mi?s ze sklepu – dok?adnie wiecie, co zosta?o dodane, bo sami to robicie. Koniec zachwalania – do gotowania!
Sk?adniki:
Ok. 1 kg kawa?ek ?opatki wieprzowej bez ko?ci
Skra z jednej pomara?czy
Piwo (u?y?am APA)
?y?eczka estragonu
?y?eczka s?odkiej papryki
2 ?y?eczki cukru br?zowego
2 ?y?eczki soli
P? ?y?eczki kminu rzymskiego
P? ?y?eczki chilli w p?atkach
2 z?bki czosnku
1 cebula
Ok. 2 ?y?ki musztardy (np. dijon lub sarepska)
?opatk? myjemy, suszymy r?cznikiem papierowym. Cebul? obieramy i kroimy na p?, lub na grube plastry. Czosnek lekko rozgniatamy bokiem no?a. Wszystkie przyprawy sypkie mieszamy w miseczce. Otwieramy piwerko i prbujemy, czy aby nie zepsute :>
Na temat skrki z pomara?czy fotograficzna instrukcja obs?ugi w TYM przepisie.
W mi?sie robimy no?em dziurki i wk?adamy w nie czosnek. Nast?pnie nacieramy je musztard? z ka?dej strony. W tak przygotowany kawa?ek wklepujemy mieszank? przypraw tak, by pokry?o si? dok?adnie ca?e, z ka?dej strony. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 130 stopni.
W g??bokim naczyniu ?aroodpornym umieszczamy po?wki cebuli (jak na zdj?ciu). Uk?adamy na nich mi?so, do ktrego „przyklejamy” skrki z pomara?czy z obu stron. Wlewamy do naczynia piwo – na wysoko?? oko?o 2 centymetrw (mniej-wi?cej p? butelki). Tak przygotowan? ?opatk? wk?adamy do pieca bez przykrycia na godzin?. W tym czasie wypijamy pozosta?e piwo 🙂
Po godzinie zmniejszamy temperatur? do oko?o 100 stopni i pieczemy kolejne 6-7 godzin. Na ostatni? godzin? zwi?kszam temperatur? do 160-180. ?eby sprawdzi?, czy mi?so jest gotowe, u?ywamy widelca – je?li rozchodzi si? na drobno i ust?puje bez problemu, to jeste?my w domu, ?e tak powiem. Idealnie nadaje si? na kanapki, ragu, nadzienie do pierogw lub ravioli, wk?ad do sosu pomidorowego i makaronu… Nigdy si? nie znudzi.
Polecam te? w takiej wersji: HotBowl: frytki zapiekane z mi?sem
























2 Comments Add yours