![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6440.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/1_imgp6440.jpg?w=1000)
Ah, jesienny wieczr, dobry serial, piwko w d?oni i szarpana wieprzowinka. No nie da si? lepiej. A taka jak w moim przepisie – d?ugo pieczona w piwku i przyprawach – wychodzi idealna. Pikantna, lekko cytrusowa, aromatyczna, pyszna, mi?ciutka… Mo?na by o niej pisa? peany, wiersze, hymny i powie?ci, ale lepiej po prostu j? zje?? 🙂 Roboty przy tym niewiele, a baza do wielu pysznych da? warta czasu. Do tego – w przeciwie?stwie do mi?s ze sklepu – dok?adnie wiecie, co zosta?o dodane, bo sami to robicie. Koniec zachwalania – do gotowania!
Sk?adniki:
Ok. 1 kg kawa?ek ?opatki wieprzowej bez ko?ci
Skra z jednej pomara?czy
Piwo (u?y?am APA)
?y?eczka estragonu
?y?eczka s?odkiej papryki
2 ?y?eczki cukru br?zowego
2 ?y?eczki soli
P? ?y?eczki kminu rzymskiego
P? ?y?eczki chilli w p?atkach
2 z?bki czosnku
1 cebula
Ok. 2 ?y?ki musztardy (np. dijon lub sarepska)
?opatk? myjemy, suszymy r?cznikiem papierowym. Cebul? obieramy i kroimy na p?, lub na grube plastry. Czosnek lekko rozgniatamy bokiem no?a. Wszystkie przyprawy sypkie mieszamy w miseczce. Otwieramy piwerko i prbujemy, czy aby nie zepsute :>
Na temat skrki z pomara?czy fotograficzna instrukcja obs?ugi w TYM przepisie.
W mi?sie robimy no?em dziurki i wk?adamy w nie czosnek. Nast?pnie nacieramy je musztard? z ka?dej strony. W tak przygotowany kawa?ek wklepujemy mieszank? przypraw tak, by pokry?o si? dok?adnie ca?e, z ka?dej strony. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 130 stopni.
W g??bokim naczyniu ?aroodpornym umieszczamy po?wki cebuli (jak na zdj?ciu). Uk?adamy na nich mi?so, do ktrego „przyklejamy” skrki z pomara?czy z obu stron. Wlewamy do naczynia piwo – na wysoko?? oko?o 2 centymetrw (mniej-wi?cej p? butelki). Tak przygotowan? ?opatk? wk?adamy do pieca bez przykrycia na godzin?. W tym czasie wypijamy pozosta?e piwo 🙂
Po godzinie zmniejszamy temperatur? do oko?o 100 stopni i pieczemy kolejne 6-7 godzin. Na ostatni? godzin? zwi?kszam temperatur? do 160-180. ?eby sprawdzi?, czy mi?so jest gotowe, u?ywamy widelca – je?li rozchodzi si? na drobno i ust?puje bez problemu, to jeste?my w domu, ?e tak powiem. Idealnie nadaje si? na kanapki, ragu, nadzienie do pierogw lub ravioli, wk?ad do sosu pomidorowego i makaronu… Nigdy si? nie znudzi.
Polecam te? w takiej wersji: HotBowl: frytki zapiekane z mi?sem
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6314.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6314.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6315.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6315.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6311.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6311.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6430.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6430.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6431.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6431.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6312.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6312.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6432.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6432.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6316.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6316.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6434.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6434.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6433.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6433.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6435.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6435.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6317.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6317.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6319.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6319.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6318.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6318.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6320.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6320.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6438.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6438.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6439.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6439.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6440.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/1_imgp6440.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6441.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6441.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6442.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6442.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6443.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6443.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6444.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/1_imgp6444.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6446.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6446.jpg?w=1000)
![Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6445.jpg](https://i0.wp.com/rudaprzygarach.pl/wp-content/uploads/2020/12/imgp6445.jpg?w=1000)
2 Comments Add yours