Tajski kurczak z grzybkami shimeji i mlekiem kokosowym

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6032.jpg

Czasem proste rozwi?zania s? najlepsze 🙂 a wbrew pozorom azjatycka kuchnia jest prosta jak drut. Niech nikogo nie przera?a d?uga lista sk?adnikw – danie robi si? bardzo szybko i bardzo ?atwo, a smakuje… ah, co ja wam b?d? opowiada?. Pyszne jak cholera.

Sk?adniki:
Pier? z kurczaka (300-400 g)
Puszka mleka kokosowego
Cebula czerwona
Czosnek (2 z?bki ma?e lub 1 du?y)
Tajska bazylia
Chilli
Ok. 1,5 cm kawa?ek imbiru
Sos rybny (ok 1 ?y?eczki)
Sos ostrygowy (p? ?y?eczki)
Grzyby shimeji – ok 150 g. (br?zowe)
1 zielona papryka
2 gar?ci li?ci szpinaku
Azjatycki makaron (u?y?am pszennego, ale mo?e by? te? ry?owy) (ok 200-250 g)
Olej ry?owy
Cytryna lub limonka
1-2 cm kawa?ek korzenia kurkumy
2-3 li?cie kafir
Sl
Br?zowy cukier

W mo?dzierzu ucieramy ze sob? posiekany imbir, korze? kurkumy, szczypt? chilli, szczypt? soli i sok z po?owy cytryny oraz rozgnieciony bokiem (p?ask? stron?) no?a czosnek. Wszystko to stanowi marynat? do kurczaka – pokrojonego w kostk? wraz z zawarto?ci? mo?dzie?a umieszczamy w miseczce lub pojemniku. Dodajemy ?y?eczk? oleju ry?owego i jeszcze troch? soku z cytryny – oko?o ?y?eczki. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Papryk? kroimy w paseczki – jak na zdj?ciu, cebul? w pirka. Szpinak myjemy i wstawiamy wod? na makaron.

Na du?ej patelni rozgrzewamy ?y?k? oleju ry?owego ze szczypt? soli. Gdy b?dzie gor?cy, wrzucamy umyte i oczyszczone grzyby – u?y?am shimeji br?zowych, ale mo?na ?mia?o zast?pi? bia?ymi, boczniakami, shitake lub br?zowymi pieczarkami, je?li macie problemy z dostaniem shitake. Natomiast podpowiadam, ?e ja swoje kupi?am w normalnym Auchan. S? w sta?ej sprzeda?y, u?ywa?am ich te? w TYM PRZEPISIE.

Kiedy grzyby zaczn? si? robi? z?oto-br?zowe, dodajemy kurczaka (wraz z ca?? marynat?), mieszamy i sma?ymy na du?ym ogniu oko?o 5 minut. W razie potrzeby dodajemy jeszcze troch? oleju. P?niej dodajemy cebul? i zgniecione w r?ku li?cie kafiru, sma?ymy oko?o 2-4 minuty i dodajemy papryk?. Mieszamy i dodajemy sos rybny oraz sos ostrygowy. Zalewamy ca?o?? mlekiem kokosowym. Co jaki? czas mieszaj?c gotujemy na du?ym ogniu, a? sos zg?stnieje. Na sam koniec dodajemy li?cie szpinaku. W mi?dzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem.

Po dodaniu szpinaku mieszamy a? zwi?dnie i wy??czamy. Prbujemy i w razie potrzeby dodajemy troch? sosu rybnego i szczypt? br?zowego cukru (nie wi?cej ni? p? ?y?eczki, ale trzeba do tego podej?? na smak – zale?y np. od tego jak s?odkie jest mleko kokosowe). Skrapiamy odrobin? soku z cytryny lub limonki, dodajemy makaron i mieszamy ca?o??. Na talerzu dodajemy ?wie?o porwan? tajsk? bazyli?. Mo?na j? zast?pi? ?wie?? kolendr?.

I gotowe! Pyszne, dietetyczne, azjatyckie danie, ktre robi si? bardzo szybko. Smacznego!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6003.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6004.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6021.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5267.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2503.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2509.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6020.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6022.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6023.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6024.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6025.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6026.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6027.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6028.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6029.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6031.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6033.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6034.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6035.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6036.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6032.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *