Tajski kurczak z grzybkami shimeji i mlekiem kokosowym

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6032.jpg

Czasem proste rozwi膮zania s膮 najlepsze 馃檪 a wbrew pozorom azjatycka kuchnia jest prosta jak drut. Niech nikogo nie przera偶a d艂uga lista sk艂adnik贸w – danie robi si臋 bardzo szybko i bardzo 艂atwo, a smakuje… ah, co ja wam b臋d臋 opowiada膰. Pyszne jak cholera.

Sk艂adniki:
Pier艣 z kurczaka (300-400 g)
Puszka mleka kokosowego
Cebula czerwona
Czosnek (2 z膮bki ma艂e lub 1 du偶y)
Tajska bazylia
Chilli
Ok. 1,5 cm kawa艂ek imbiru
Sos rybny (ok 1 艂y偶eczki)
Sos ostrygowy (p贸艂 艂y偶eczki)
Grzyby shimeji – ok 150 g. (br膮zowe)
1 zielona papryka
2 gar艣ci li艣ci szpinaku
Azjatycki makaron (u偶y艂am pszennego, ale mo偶e by膰 te偶 ry偶owy) (ok 200-250 g)
Olej ry偶owy
Cytryna lub limonka
1-2 cm kawa艂ek korzenia kurkumy
2-3 li艣cie kafir
S贸l
Br膮zowy cukier

W mo藕dzierzu ucieramy ze sob膮 posiekany imbir, korze艅 kurkumy, szczypt臋 chilli, szczypt臋 soli i sok z po艂owy cytryny oraz rozgnieciony bokiem (p艂ask膮 stron膮) no偶a czosnek. Wszystko to stanowi marynat臋 do kurczaka – pokrojonego w kostk臋 wraz z zawarto艣ci膮 mo藕dzie偶a umieszczamy w miseczce lub pojemniku. Dodajemy 艂y偶eczk臋 oleju ry偶owego i jeszcze troch臋 soku z cytryny – oko艂o 艂y偶eczki. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Papryk臋 kroimy w paseczki – jak na zdj臋ciu, cebul臋 w pi贸rka. Szpinak myjemy i wstawiamy wod臋 na makaron.

Na du偶ej patelni rozgrzewamy 艂y偶k臋 oleju ry偶owego ze szczypt膮 soli. Gdy b臋dzie gor膮cy, wrzucamy umyte i oczyszczone grzyby – u偶y艂am shimeji br膮zowych, ale mo偶na 艣mia艂o zast膮pi膰 bia艂ymi, boczniakami, shitake lub br膮zowymi pieczarkami, je艣li macie problemy z dostaniem shitake. Natomiast podpowiadam, 偶e ja swoje kupi艂am w normalnym Auchan. S膮 w sta艂ej sprzeda偶y, u偶ywa艂am ich te偶 w TYM PRZEPISIE.

Kiedy grzyby zaczn膮 si臋 robi膰 z艂oto-br膮zowe, dodajemy kurczaka (wraz z ca艂膮 marynat膮), mieszamy i sma偶ymy na du偶ym ogniu oko艂o 5 minut. W razie potrzeby dodajemy jeszcze troch臋 oleju. P贸藕niej dodajemy cebul臋 i zgniecione w r臋ku li艣cie kafiru, sma偶ymy oko艂o 2-4 minuty i dodajemy papryk臋. Mieszamy i dodajemy sos rybny oraz sos ostrygowy. Zalewamy ca艂o艣膰 mlekiem kokosowym. Co jaki艣 czas mieszaj膮c gotujemy na du偶ym ogniu, a偶 sos zg臋stnieje. Na sam koniec dodajemy li艣cie szpinaku. W mi臋dzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem.

Po dodaniu szpinaku mieszamy a偶 zwi臋dnie i wy艂膮czamy. Pr贸bujemy i w razie potrzeby dodajemy troch臋 sosu rybnego i szczypt臋 br膮zowego cukru (nie wi臋cej ni偶 p贸艂 艂y偶eczki, ale trzeba do tego podej艣膰 na smak – zale偶y np. od tego jak s艂odkie jest mleko kokosowe). Skrapiamy odrobin膮 soku z cytryny lub limonki, dodajemy makaron i mieszamy ca艂o艣膰. Na talerzu dodajemy 艣wie偶o porwan膮 tajsk膮 bazyli臋. Mo偶na j膮 zast膮pi膰 艣wie偶膮 kolendr膮.

I gotowe! Pyszne, dietetyczne, azjatyckie danie, kt贸re robi si臋 bardzo szybko. Smacznego!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6003.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6004.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6021.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5267.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2503.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2509.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6020.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6022.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6023.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6024.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6025.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6026.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6027.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6028.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6029.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6031.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6033.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6034.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6035.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6036.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6032.jpg

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *