Tajski kurczak z grzybkami shimeji i mlekiem kokosowym

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6032.jpg

Czasem proste rozwiązania są najlepsze 🙂 a wbrew pozorom azjatycka kuchnia jest prosta jak drut. Niech nikogo nie przeraża długa lista składników – danie robi się bardzo szybko i bardzo łatwo, a smakuje… ah, co ja wam będę opowiadać. Pyszne jak cholera.

Składniki:
Pierś z kurczaka (300-400 g)
Puszka mleka kokosowego
Cebula czerwona
Czosnek (2 ząbki małe lub 1 duży)
Tajska bazylia
Chilli
Ok. 1,5 cm kawałek imbiru
Sos rybny (ok 1 łyżeczki)
Sos ostrygowy (pół łyżeczki)
Grzyby shimeji – ok 150 g. (brązowe)
1 zielona papryka
2 garści liści szpinaku
Azjatycki makaron (użyłam pszennego, ale może być też ryżowy) (ok 200-250 g)
Olej ryżowy
Cytryna lub limonka
1-2 cm kawałek korzenia kurkumy
2-3 liście kafir
Sól
Brązowy cukier

W moździerzu ucieramy ze sobą posiekany imbir, korzeń kurkumy, szczyptę chilli, szczyptę soli i sok z połowy cytryny oraz rozgnieciony bokiem (płaską stroną) noża czosnek. Wszystko to stanowi marynatę do kurczaka – pokrojonego w kostkę wraz z zawartością moździeża umieszczamy w miseczce lub pojemniku. Dodajemy łyżeczkę oleju ryżowego i jeszcze trochę soku z cytryny – około łyżeczki. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Paprykę kroimy w paseczki – jak na zdjęciu, cebulę w piórka. Szpinak myjemy i wstawiamy wodę na makaron.

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju ryżowego ze szczyptą soli. Gdy będzie gorący, wrzucamy umyte i oczyszczone grzyby – użyłam shimeji brązowych, ale można śmiało zastąpić białymi, boczniakami, shitake lub brązowymi pieczarkami, jeśli macie problemy z dostaniem shitake. Natomiast podpowiadam, że ja swoje kupiłam w normalnym Auchan. Są w stałej sprzedaży, używałam ich też w TYM PRZEPISIE.

Kiedy grzyby zaczną się robić złoto-brązowe, dodajemy kurczaka (wraz z całą marynatą), mieszamy i smażymy na dużym ogniu około 5 minut. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę oleju. Później dodajemy cebulę i zgniecione w ręku liście kafiru, smażymy około 2-4 minuty i dodajemy paprykę. Mieszamy i dodajemy sos rybny oraz sos ostrygowy. Zalewamy całość mlekiem kokosowym. Co jakiś czas mieszając gotujemy na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem.

Po dodaniu szpinaku mieszamy aż zwiędnie i wyłączamy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy trochę sosu rybnego i szczyptę brązowego cukru (nie więcej niż pół łyżeczki, ale trzeba do tego podejść na smak – zależy np. od tego jak słodkie jest mleko kokosowe). Skrapiamy odrobiną soku z cytryny lub limonki, dodajemy makaron i mieszamy całość. Na talerzu dodajemy świeżo porwaną tajską bazylię. Można ją zastąpić świeżą kolendrą.

I gotowe! Pyszne, dietetyczne, azjatyckie danie, które robi się bardzo szybko. Smacznego!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6003.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6004.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6021.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5267.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2503.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2509.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6020.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6022.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6023.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6024.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6025.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6026.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6027.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6028.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6029.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6031.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6033.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6034.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6035.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6036.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6032.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *