Gulasz wo?owy z czerwonym winem

Krl rozgrzewaj?cych obiadw – gulasz wo?owy! Jedno z moich ulubionych da?, znajdziecie go na tym blogu w wielu przer?nych wariacjach. Gulasz wo?owy z czerwonym winem to, mo?na powiedzie?, klasyka – bardzo polecam!

Sk?adniki:
Rozbratel wo?owy (ok 300-400 g)
1 cebula
1 ma?a marchewka (lub p? du?ej)
1 s?upek selera naciowego
2 z?bki czosnku
P? ?y?eczki s?odkiej papryki
Sl, pieprz
Szczypta chilli
P? ?y?eczki oregano
Czerwone wino p?wytrawne
Oliwa
P? ?y?eczki mas?a
M?ka pszenna
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Opcjonalnie – 2 suszone borowiki

W du?ym garnku na ?y?ce oliwy z dodatkiem mas?a sma?ymy pokrojone w kosteczk?: pora, marchew i cebul?. Dodajemy zgniecione bokiem no?a i posiekane z?bki czosnku i przyprawy (i grzyby, o ile ich u?ywamy). Na patelni na odrobinie oliwy obsma?amy ze wszystkich stron obtoczone w m?ce pszennej mi?so (pokrojone w kostk?). Gdy zmieni kolor przerzucamy do garnka. Na patelni? wylewamy p? kieliszka wina, ?eby ?ci?gn??o smaki z mi?sa i przelewamy do garnka. P?niej na patelni? wylewamy ok. 1,5 szklaki wody, ?eby ?ci?gn?? reszt? smaku i kiedy zacznie wrze?, przelewamy do garnka. Mieszamy wszystko i dusimy ok 1,5 h a? mi?so zmi?knie.






One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *