Król rozgrzewających obiadów – gulasz wołowy! Jedno z moich ulubionych dań, znajdziecie go na tym blogu w wielu przeróżnych wariacjach. Gulasz wołowy z czerwonym winem to, można powiedzieć, klasyka – bardzo polecam!
Składniki:
Rozbratel wołowy (ok 300-400 g)
1 cebula
1 mała marchewka (lub pół dużej)
1 słupek selera naciowego
2 ząbki czosnku
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Sól, pieprz
Szczypta chilli
Pół łyżeczki oregano
Czerwone wino półwytrawne
Oliwa
Pół łyżeczki masła
Mąka pszenna
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Opcjonalnie – 2 suszone borowiki
W dużym garnku na łyżce oliwy z dodatkiem masła smażymy pokrojone w kosteczkę: pora, marchew i cebulę. Dodajemy zgniecione bokiem noża i posiekane ząbki czosnku i przyprawy (i grzyby, o ile ich używamy). Na patelni na odrobinie oliwy obsmażamy ze wszystkich stron obtoczone w mące pszennej mięso (pokrojone w kostkę). Gdy zmieni kolor przerzucamy do garnka. Na patelnię wylewamy pół kieliszka wina, żeby ściągnęło smaki z mięsa i przelewamy do garnka. Później na patelnię wylewamy ok. 1,5 szklaki wody, żeby ściągnąć resztę smaku i kiedy zacznie wrzeć, przelewamy do garnka. Mieszamy wszystko i dusimy ok 1,5 h – aż mięso zmięknie.
One Comment Add yours