
Ja, mwi?c zupe?nie bez ironii, na cebul? si? nie obra?am. Przyj??o si? oczywi?cie, ?e cebula, podobnie jak burak, bywa u?ywana jako wyzwisko pejoratywne, ktrym okre?lamy niezbyt rozgarni?te jednostki ludzkie. ?ohoho, polska cebulandia i takie tam – spoko.
W rzeczywisto?ci jednak taka cebula – warzywo powinna by? komplementem 🙂 jest smaczna, tania, ma mnstwo witaminy C i stanowi ?wietny wk?ad do milionw potraw. Mo?na z niej zrobi? niemal wszystko! Mo?e by? s?odka, ostra, w tarcie, w sosie, w curry, pieczona czy… w zupie. Niby zupa cebulowa to francuski klasyk, ale ja tam uwa?am, ?e idealnie oddaje polskie cechy – zaradno?ci, oszcz?dno?ci, pomys?owo?ci itp. Proponuj? zatem cebulow? jako danie idealne na Dzie? Niepodleg?o?ci!
Ps. taka ciekawostka – najwi?cej wej?? na tego bloga po tagach wyszukiwanych w Google, czyli z tak zwanych ?rde? SEO, przychodzi do mnie na has?a #cebula i #onion. Ja tam si? nie obra?am, ka?dego usera przyjm? z otwartymi ramionami 🙂
Ps. zapraszam rwnie? na Instagram #rudaprzygarach 🙂
Sk?adniki:
Ok. 800 g cebuli
Ok 0,7 bulionu warzywnego z TEGO przepisu, lub mi?snego np. z TEGO przepisu. ?wietnie te? sprawdzi si? bulion stricte wo?owy.
1 z?bek czosnku
Sl, pieprz
Oliwa z oliwek
?y?ka mas?a
Ok. 250-300 ml bia?ego, wytrawnego wina*
3 listki laurowe
Ok. 8 kulek ziela angielskiego
Tymianek (?wie?y lub suszony)
+ do podania pieczywo (np. bagietka lub bu?ka francuska) i ulubiony ser ??ty – np. Chedar, Gouda, suszony tymianek
* Zwykle do gotowania polecam nie za drogie wino, ale tu musz? powiedzie? szczerze, ?e cebulowa stanowi wyj?tek. Oczywi?cie nie ka?? wam la? do zupy wina za kilka stw, ALE w tej zupie naprawd? to wino czu?, wi?c podlanie jakim? tanim sikaczem po prostu mocno wp?ynie na smak. Lepiej postawi? na co? z nieco wy?szej p?ki ni? kilkana?cie z?.
W du?ym garnku z dnem przystosowanym do sma?enia, lub w g??bokiej patelni, rozgrzewamy 2-3 ?y?ki oliwy z ?y?k? mas?a. Cebul?, obran? i pokrojon? w cienkie pirka, wrzucamy do t?uszczu z dwiema du?ymi szczyptami soli i sma?ymy na nie za du?ym ogniu, co jaki? czas mieszaj?c, a? przybierze z?oto-br?zowy kolor. Mniej-wi?cej w po?owie tego procesu dodajemy posiekany z?bek czosnku, li?cie laurowe i ziele angielskie.
Do podsma?onej cebuli dodajemy tymianek (tu u?y?am ?wie?ego. Je?li u?ywacie suszonego, warto go doda? wcze?niej – razem z zielem angielskim), mieszamy i podlewamy oko?o 250 ml wina. Podkr?camy ogie? na maksa i mieszaj?c odparowujemy alkohol. Po 3-5 minutach dolewamy gor?cy bulion i pod przykryciem gotujemy na ma?ym ogniu oko?o 15 minut. Prbujemy w razie potrzeby dodajemy odrobin? wody, sl do smaku i – na koniec – ?wie?o zmielony pieprz. Tak przygotowan? zup? podajemy z grzankami z ??tym serem i tymiankiem.
Uwaga – je?li kto? nie przepada za tak? faktur?, zup? – po wyj?ciu ziela angielskiego i li?ci laurowych – mo?na zblendowa? na g?adki krem.














