Zupa cebulowa z grzankami – sztos sztosw na jesie? i idealna na ?wi?to narodowe

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6534.jpg

Ja, mwi?c zupe?nie bez ironii, na cebul? si? nie obra?am. Przyj??o si? oczywi?cie, ?e cebula, podobnie jak burak, bywa u?ywana jako wyzwisko pejoratywne, ktrym okre?lamy niezbyt rozgarni?te jednostki ludzkie. ?ohoho, polska cebulandia i takie tam – spoko.

W rzeczywisto?ci jednak taka cebula – warzywo powinna by? komplementem 🙂 jest smaczna, tania, ma mnstwo witaminy C i stanowi ?wietny wk?ad do milionw potraw. Mo?na z niej zrobi? niemal wszystko! Mo?e by? s?odka, ostra, w tarcie, w sosie, w curry, pieczona czy… w zupie. Niby zupa cebulowa to francuski klasyk, ale ja tam uwa?am, ?e idealnie oddaje polskie cechy – zaradno?ci, oszcz?dno?ci, pomys?owo?ci itp. Proponuj? zatem cebulow? jako danie idealne na Dzie? Niepodleg?o?ci!

Ps. taka ciekawostka – najwi?cej wej?? na tego bloga po tagach wyszukiwanych w Google, czyli z tak zwanych ?rde? SEO, przychodzi do mnie na has?a #cebula i #onion. Ja tam si? nie obra?am, ka?dego usera przyjm? z otwartymi ramionami 🙂

Ps. zapraszam rwnie? na Instagram #rudaprzygarach 🙂

Sk?adniki:
Ok. 800 g cebuli
Ok 0,7 bulionu warzywnego z TEGO przepisu, lub mi?snego np. z TEGO przepisu. ?wietnie te? sprawdzi si? bulion stricte wo?owy.
1 z?bek czosnku
Sl, pieprz
Oliwa z oliwek
?y?ka mas?a
Ok. 250-300 ml bia?ego, wytrawnego wina*
3 listki laurowe
Ok. 8 kulek ziela angielskiego
Tymianek (?wie?y lub suszony)

+ do podania pieczywo (np. bagietka lub bu?ka francuska) i ulubiony ser ??ty – np. Chedar, Gouda, suszony tymianek

* Zwykle do gotowania polecam nie za drogie wino, ale tu musz? powiedzie? szczerze, ?e cebulowa stanowi wyj?tek. Oczywi?cie nie ka?? wam la? do zupy wina za kilka stw, ALE w tej zupie naprawd? to wino czu?, wi?c podlanie jakim? tanim sikaczem po prostu mocno wp?ynie na smak. Lepiej postawi? na co? z nieco wy?szej p?ki ni? kilkana?cie z?.

W du?ym garnku z dnem przystosowanym do sma?enia, lub w g??bokiej patelni, rozgrzewamy 2-3 ?y?ki oliwy z ?y?k? mas?a. Cebul?, obran? i pokrojon? w cienkie pirka, wrzucamy do t?uszczu z dwiema du?ymi szczyptami soli i sma?ymy na nie za du?ym ogniu, co jaki? czas mieszaj?c, a? przybierze z?oto-br?zowy kolor. Mniej-wi?cej w po?owie tego procesu dodajemy posiekany z?bek czosnku, li?cie laurowe i ziele angielskie.

Do podsma?onej cebuli dodajemy tymianek (tu u?y?am ?wie?ego. Je?li u?ywacie suszonego, warto go doda? wcze?niej – razem z zielem angielskim), mieszamy i podlewamy oko?o 250 ml wina. Podkr?camy ogie? na maksa i mieszaj?c odparowujemy alkohol. Po 3-5 minutach dolewamy gor?cy bulion i pod przykryciem gotujemy na ma?ym ogniu oko?o 15 minut. Prbujemy w razie potrzeby dodajemy odrobin? wody, sl do smaku i – na koniec – ?wie?o zmielony pieprz. Tak przygotowan? zup? podajemy z grzankami z ??tym serem i tymiankiem.

Uwaga – je?li kto? nie przepada za tak? faktur?, zup? – po wyj?ciu ziela angielskiego i li?ci laurowych – mo?na zblendowa? na g?adki krem.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6509.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6510.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6511.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6512.jpg
?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6522.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6524.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6525.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6526.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6530.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6535.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6531.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6532.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6534.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6533.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *