Kurczak sweet & sour z warzywami jak od osiedlowego „Chi?czyka”

Ka?dy z nas miewa swoje zachcianki. Czasem mamy zachciank? na pizz? (ja np. zawsze), czasem na fastfood, a czasem na tzw. klasycznego „chi?czyka”. I tu w?a?nie wpadam ja, ca?a na bia?o, z odpowiedzi? na te potrzeby – oto kurczak sweet & sour jakiego nie znacie, a ktrego wykonania nauczycie si? szybciej ni? zajmie wam zamwienie z aplikacji 🙂

Jak wiadomo w takim chi?skim ?arciu zwykle jest kupa paskudztwa – glutaminianu sodu, zag?szczaczy, niskiej jako?ci sk?adnikw itp. Cz?sto po takiej „zachciance” nast?puje rozstrj ?o??dka i cz?owiek nie tylko ?a?uje, ?e to zjad?, ale ?e w ogle si? urodzi?. Za to ja tu proponuj? domowe chi?skie, pyszne i niemal dietetyczne wykonanie s?odko-kwa?nego kurczaka.

Robi si? go tyle co gotuje si? ry? – czyli oko?o 15 minut. B?dzie mie? tyle smaku, co ten z knajpy, za to ?adnych sztucznych ?wi?stw. A – i sos b?dzie te? taki g?sty i kleisty. Uwierzcie! Albo lepiej – sami si? przekonajcie 🙂

Sk?adniki:
2 piersi z kurczaka (ok 400 g)
1 niedu?a marchewka
1 s?odka, pod?u?na papryka
1 cebulka
2 z?bki czosnku
P? papryczki chilli
Ok. 2 ?y?ki m?ki
1 kapustka pak choi
2 ?y?ki oleju ry?owego
Ma?a szczypta cynamonu
Szczypta soli

P? szklanki sosu sojowego
Sok z po?owy cytryny i ok 1,5 ?y?ki octu ry?owego
2 ?y?ki cukru br?zowego
3 ?y?ki gor?cej wody

Sos sojowy, sok z cytryny, ocet i gor?c? wod? wlewamy do miseczki i mieszamy z cukrem do ca?kowitego rozpuszczenia. Marchew kroimy w cienkie s?upki, cebul? w pirka, papryk? w paseczki lub w poprzek w „kr??ki”, kurczaka w paseczki 3-4 cm, pak choi dzielimy na p? w poprzek – na twarde cz??ci i ciemne li?cie. Li?cie drzemy na mniejsze, „twarde” cz??ci kroimy w paski. Chilli i czosnek siekamy.

Na g??bokiej patelni lub WOK-u rozgrzewamy olej, dodajemy 1/3 posiekanego chilli, szczypt? soli, marchew i ma?? szczypt? cynamonu. Sma?ymy 2 minuty, po czym dodajemy kurczaka i mieszaj?c sma?ymy ok. 5-6 minut. Po tym czasie dodajemy cebul?, po?ow? posiekanego czosnku i twarde cz??ci pak choi. Sma?ymy ca?o?? kilka minut, a? pak choi zacznie mi?kn??. Dodajemy pozosta?e cz??ci kapusty, papryk?, 1/3 chilli, drug? po?ow? czosnku i mieszamy. Przesiewamy przez sito na patelni? ok 1 ?y?ki m?ki, wlewamy po?ow? sosu i dok?adnie mieszamy. Dodajemy pozosta?e chilli i po ok minucie wlewamy drug? cz??? sosu, mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. Je?li po tym czasie ca?o?? b?dzie mie? zbyt p?ynn? konsystencj?, mo?na przesia? jeszcze troche m?ki, a? uzyskamy po??dan? g?sto??.

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *