Kurczak sweet & sour z warzywami jak od osiedlowego “Chińczyka”

Każdy z nas miewa swoje zachcianki. Czasem mamy zachciankę na pizzę (ja np. zawsze), czasem na fastfood, a czasem na tzw. klasycznego “chińczyka”. I tu właśnie wpadam ja, cała na biało, z odpowiedzią na te potrzeby – oto kurczak sweet & sour jakiego nie znacie, a którego wykonania nauczycie się szybciej niż zajmie wam zamówienie z aplikacji 🙂

Jak wiadomo w takim chińskim żarciu zwykle jest kupa paskudztwa – glutaminianu sodu, zagęszczaczy, niskiej jakości składników itp. Często po takiej “zachciance” następuje rozstrój żołądka i człowiek nie tylko żałuje, że to zjadł, ale że w ogóle się urodził. Za to ja tu proponuję domowe chińskie, pyszne i niemal dietetyczne wykonanie słodko-kwaśnego kurczaka.

Robi się go tyle co gotuje się ryż – czyli około 15 minut. Będzie mieć tyle smaku, co ten z knajpy, za to żadnych sztucznych świństw. A – i sos będzie też taki gęsty i kleisty. Uwierzcie! Albo lepiej – sami się przekonajcie 🙂

Składniki:
2 piersi z kurczaka (ok 400 g)
1 nieduża marchewka
1 słodka, podłużna papryka
1 cebulka
2 ząbki czosnku
Pół papryczki chilli
Ok. 2 łyżki mąki
1 kapustka pak choi
2 łyżki oleju ryżowego
Mała szczypta cynamonu
Szczypta soli

Pół szklanki sosu sojowego
Sok z połowy cytryny i ok 1,5 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki gorącej wody

Sos sojowy, sok z cytryny, ocet i gorącą wodę wlewamy do miseczki i mieszamy z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Marchew kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki lub w poprzek w “krążki”, kurczaka w paseczki 3-4 cm, pak choi dzielimy na pół w poprzek – na twarde części i ciemne liście. Liście drzemy na mniejsze, “twarde” części kroimy w paski. Chilli i czosnek siekamy.

Na głębokiej patelni lub WOK-u rozgrzewamy olej, dodajemy 1/3 posiekanego chilli, szczyptę soli, marchew i małą szczyptę cynamonu. Smażymy 2 minuty, po czym dodajemy kurczaka i mieszając smażymy ok. 5-6 minut. Po tym czasie dodajemy cebulę, połowę posiekanego czosnku i twarde części pak choi. Smażymy całość kilka minut, aż pak choi zacznie mięknąć. Dodajemy pozostałe części kapusty, paprykę, 1/3 chilli, drugą połowę czosnku i mieszamy. Przesiewamy przez sito na patelnię ok 1 łyżki mąki, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe chilli i po ok minucie wlewamy drugą część sosu, mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. Jeśli po tym czasie całość będzie mieć zbyt płynną konsystencję, można przesiać jeszcze troche mąki, aż uzyskamy pożądaną gęstość.

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *