Każdy z nas miewa swoje zachcianki. Czasem mamy zachciankę na pizzę (ja np. zawsze), czasem na fastfood, a czasem na tzw. klasycznego „chińczyka”. I tu właśnie wpadam ja, cała na biało, z odpowiedzią na te potrzeby – oto kurczak sweet & sour jakiego nie znacie, a którego wykonania nauczycie się szybciej niż zajmie wam zamówienie z aplikacji 🙂
Jak wiadomo w takim chińskim żarciu zwykle jest kupa paskudztwa – glutaminianu sodu, zagęszczaczy, niskiej jakości składników itp. Często po takiej „zachciance” następuje rozstrój żołądka i człowiek nie tylko żałuje, że to zjadł, ale że w ogóle się urodził. Za to ja tu proponuję domowe chińskie, pyszne i niemal dietetyczne wykonanie słodko-kwaśnego kurczaka.
Robi się go tyle co gotuje się ryż – czyli około 15 minut. Będzie mieć tyle smaku, co ten z knajpy, za to żadnych sztucznych świństw. A – i sos będzie też taki gęsty i kleisty. Uwierzcie! Albo lepiej – sami się przekonajcie 🙂
Składniki:
2 piersi z kurczaka (ok 400 g)
1 nieduża marchewka
1 słodka, podłużna papryka
1 cebulka
2 ząbki czosnku
Pół papryczki chilli
Ok. 2 łyżki mąki
1 kapustka pak choi
2 łyżki oleju ryżowego
Mała szczypta cynamonu
Szczypta soli
Pół szklanki sosu sojowego
Sok z połowy cytryny i ok 1,5 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki gorącej wody
Sos sojowy, sok z cytryny, ocet i gorącą wodę wlewamy do miseczki i mieszamy z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Marchew kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki lub w poprzek w „krążki”, kurczaka w paseczki 3-4 cm, pak choi dzielimy na pół w poprzek – na twarde części i ciemne liście. Liście drzemy na mniejsze, „twarde” części kroimy w paski. Chilli i czosnek siekamy.
Na głębokiej patelni lub WOK-u rozgrzewamy olej, dodajemy 1/3 posiekanego chilli, szczyptę soli, marchew i małą szczyptę cynamonu. Smażymy 2 minuty, po czym dodajemy kurczaka i mieszając smażymy ok. 5-6 minut. Po tym czasie dodajemy cebulę, połowę posiekanego czosnku i twarde części pak choi. Smażymy całość kilka minut, aż pak choi zacznie mięknąć. Dodajemy pozostałe części kapusty, paprykę, 1/3 chilli, drugą połowę czosnku i mieszamy. Przesiewamy przez sito na patelnię ok 1 łyżki mąki, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe chilli i po ok minucie wlewamy drugą część sosu, mieszamy i przykrywamy na 2-3 minuty. Jeśli po tym czasie całość będzie mieć zbyt płynną konsystencję, można przesiać jeszcze troche mąki, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
2 Comments Add yours