Bitki wo?owe i marchewka z groszkiem – klasyk kuchni mojej matki

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6014546-e1559408997944.jpg

Zasadniczo je?li chodzi o gotowanie, to najlepiej si? czuj? w pastach i azjatyckich daniach, ale s? takie okazje, ?e no musi wjecha? polska kuchnia i nie ma bata. Np. dla mnie tak? okazj? jest wizyta te?ciowej – prbowa?am ju? raczy? rodzin? mojego lubego azjatyck? kuchni?, krewetkami czy nawet sushi – niestety, z katastrofalnym skutkiem. Nawet szanuj? t? niereformowalono??, dlatego na wizyt? te?ciowej postanowi?am postawi? na sprawdzone danie, ktre kocham, a ktrego mistrzem dla mnie zawsze by?a moja matka – zrazy wo?owe. Oglnie temat, wbrew pozorom, jest relatywnie prosty, ale za to do?? czasoch?onny. Czego si? jednak nie robi by zaimponowa? rodzinie…

Przepis na bitki wo?owe

Sk?adniki:
2 cebule
3-4 li?cie laurowe
5-8 kulek ziela angielskiego
Bulion*
P? szklanki bia?ego wina
3 z?bki czosnku
Sl, pieprz
Kilka suszonych grzybw
Rozmaryn
Tymianek
Mi?so wo?owe (500g ud?ca np.)
M?ka pszenna

* Ja trzymam w zamra?alniku ma?e pude?eczka z IKEA z pomro?onym bulionem. Dobrze sprawdzaj? si? te? pojemniki na kostki lodu – mamy wtedy kilka kostek bulionu. Je?li go akurat nie mamy – woda z sosem sojowym te? da rad?. Tu u?y?am jednego pude?eczka, czyli ok p? szklanki. Przepis na warzywny znajdziecie TUTAJ, a na mi?sny TUTAJ.

Mi?so

Oczywi?cie tyle przepisw ilu kucharzy, ale ja przedstawi? swoj? wersj?. Mi?so kroimy w poprzek w?kien na kotlety ok 1 cm grubo?ci. Rozbijamy m?otkiem i oprszamy z obu stron m?k? pszenn?.

Baza sosu

W du?ym garnku z dnem przystosowanym do sma?enia rozgrzewamy dwie ?y?ki oleju. Wrzucamy li?cie laurowe i ziele angielskie, po chwili cebule pokrojone w pirka. Solimy, pieprzymy (he he he) i dodajemy p? ?y?eczki tymianku i p? ?y?eczki rozmarynu. Wrzucamy te? kilka suszonych grzybw – prawdziwkw lub podgrzybkw. Je?li s? du?e, kruszymy je na kilka cz??ci.

Sma?ymy Kilka minut mieszaj?c i przerzucamy ca?o?? do miski. W tym samym garnku rozgrzewamy jeszcze ?y?k? oleju. Po dos?ownie 30 sec z ka?dej strony obsma?amy mi?so, nast?pnie wrzucamy wszystko z miski i mieszamy w garnku razem z mi?sem. Wciskamy 2-3 z?bki czosnku.

Duszenie mi?sa

Zalewamy Winem, mieszamy i odparowujemy 5 minut alkohol. Potem dodajemy bulion (je?li u?ywamy) i odrobin? wody, tak ?eby wszystko by?o przykryte p?ynem. Przykrywamy i dusimy na ma?ym ogniu, co jaki? czas mieszaj?c ?eby nie przywar?o, conajmniej 2h. Do czasu trzeba odej?? z wyczuciem, bo mi?so mi?su nie rwne, powinno do?? do stanu w ktrym rozpada si? pod naciskiem widelca. Je?li sos b?dzie zbyt wodnisty, zdejmujemy pokrywk? i odparowujemy do konsystencji sosu.

Do podania polecam t?uczone ziemniaki lub kasz? gryczan?. Idealnym dodatkiem b?d? marynowane grzybki lub ogrek konserwowy. No i oczywi?cie mj absolutny faworyt – marchewka z groszkiem.

Przepis na marchewk? z groszkiem

Sk?adniki:
4 marchewki ?redniej wielko?ci
Paczka mro?onego groszku (ok 450g)
?y?ka mas?a
1,5 ?y?ki m?ki pszennej
Sl, cukier

Marchewk? kroimy w ma??, rwn? kostk? (niewiele wi?ksz? od groszku). Zalewamy zimn? wod?, tak, ?eby woda by?a ponad marchewk? ok 1-2 cm. Dodajemy szczypt? cukru i p?ask? ?y?eczk? soli. Wstawiamy na ma?y ogie? i czekamy, a? woda si? porz?dnie zagotuje. Wtedy wrzucamy do garnka groszek, mieszamy i zostawiamy na najmniejszym ogniu. Na ma?? patelni? lub do rondelka wsypujemy m?k? i wstawiamy na ma?y ogie? na drugim palniku. Dodajemy ?y?k? mas?a i dok?adnie mieszamy. Kiedy znikn? grudki, a ca?o?? nabierze wygl?du i konsystencji ??tego kisielu (tak, tak kochani – to jest zasma?ka), a jednocze?nie kiedy marchewka jest mi?kka, a groszek rozmro?ony (to potrwa dos?ownie kilka minut) – wrzucamy m?k? z mas?em do garnka, dok?adnie mieszamy i jeszcze chwil? trzymamy na ogniu, a? ca?o?? zg?stnieje i odparuje wi?kszo?? wody. Gotowe!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314518-1.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314539.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314508.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314510.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314531.jpg
Bitki wo?owe
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314513.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314528.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314516.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314529.jpg
Proponuj? pomy?le? o kim?, kto wam dzia?a na nerwy – bardzo pomaga. Ja ostatnio tym m?otkiem zrobi?am dziur? w tej desce do krojenia…
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5314538.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6014540.jpg
Bitki wo?owe
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6014542.jpg




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *