Ros? z kaczki i wo?owiny. Prawilny!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6134672.jpg

Klasyczny ros? z kaczk? i wo?owin?

Ah, nareszcie. Ros? to totalny klasyk, i od razu uprzedzam – przepis jest na wielki gar, poniewa? ros? gotuj? zawsze na zapas. Pierwszego dnia jemy pyszny ros?, drugiego inn? zup?, a reszt? mro?? w wi?kszych pude?kach (po ok. litr – na kolejne zupy) i ma?ych (po 100 ml, do sosw, risotto, paelli itp).

Ros? z kaczki i wo?owiny to next level – a wcale nie wychodzi drogo! W ogle ros? to jedno z najta?szych da?, jakie mo?na zrobi?. Warzywa mo?na p?niej wykorzysta? do sa?atki jarzynowej, a mi?so np. jako nadzienie do ravioli. Nic si? nie zmarnuje! Zero waste to ?wietny trend, ktry bardzo wspieram.

Przepis na ros?

Sk?adniki:
Korpus z kaczki (ok 600 g)
Szponder wo?owy z ko?ci? (ok 200-300g)
5 du?ych marchewek (lub 7-8 ma?ych)
Dwie ma?e pietruszki lub jedna du?a
Seler – ca?y niedu?y lub p? du?ego
Por
2 ma?e cebule lub jedna du?a
Woda
Sl
Ziele angielskie
Li?cie laurowe
Kilka suszonych grzybw (prawdziwki lub podgrzybki)

Warzywa – do pieca!

Warzywa kroimy w mniejsze kawa?ki – wa?ne, ?eby by?y w stosunku do siebie mniej-wi?cej rwne. Ale to nie apteka, nie trzeba wok? nich lata? z miark? – spoko. Wszystkie wrzucamy do naczynia ?aroodpornego i do pieca, mocno rozgrzanego (200-250 stopni), na najwy?sz? p?k?. Trzymamy a? zaczn? si? robi? czarne od gry. Mo?na je rwnie dobrze przyjara? palnikiem, o ile kto? posiada, ja niestety jeszcze si? nie dorobi?am…

Mi?so – kaczka i wo?owina

W jak najwi?kszym garnku zalewamy zimn? wod? (u mnie ok 8 l) korpus i szponder i wstawiamy na ma?y ogie?. Czekamy na tzw. „szumy” i zbieramy je cierpliwie sitkiem. Szumy to ta szaro-br?zowa, papkowata pianka, ktra zbiera si? na powierzchni wody – nie chcemy tego.

Kiedy wszystkie szumy znikn?, dodajemy warzywa, ok 8 kulek ziela angielskiego, 4-5 li?ci laurowych i 2-3 suszone grzybki. Je?li macie, mo?na te? doda? suszonego pomidora (ale takie suche, nie z oleju).

Na minimalnym ogniu gotujemy ok 2h, mieszaj?c co jaki? czas. Na koniec dodajemy ok 3 ?y?eczki soli i du?? szczypt? mielonego czarnego lub bia?ego pieprzu.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6114643.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6114639.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6114642.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6114644.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6114646.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6114647.jpg
szumy fujka 🙁
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6114648.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6114650.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6114651.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6134671.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6134673.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6134672.jpg




16 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *