Wege curry z kalafiorem i batatem

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4953.jpg

Czemu wege curry? Prbuje ostatnio poprawi? nieco swoj? diet? – ze wzgl?du na zdrowie i wag? rwnie?, ale – przede wszystkim – naogl?da?am si? dokumentw o naszej planecie i le?y mi na sumieniu, ?e robi? za ma?o by zmniejszy? swj ?lad w?glowy. Mo?ecie si? ?mia?, ale te „ma?e kroki”, ktre pozwalaj? spa? lepiej, naprawd? s? dla nas dobre. W zwi?zku z powy?szym staram si? ograniczy? mi?so. ?eby?cie wiedzieli, o co chodzi, powiem od razu, ?e do niedawna by?am osob?, ktra na ka?dy posi?ek jad?a mi?so. Serio – 3 razy dziennie. Obecnie jestem na tygodniu w ktrym 3 dni by?y bezmi?sne. Czy uratuj? ziemi?? Nie. Ale na pewno jest to ciekawy eksperyment, ktry ka?demu polecam. Zw?aszcza, ?e to dla nas dobre i zdrowe. Oraz – co pewnie jest najwa?niejszym argumentem – wcale nie trudne, i bardzo smaczne. A – i totalnie tanie! Serio, gotowanie na warzywach jest mega oszcz?dne.

Tym razem posz?am w klasyk – curry, ktre kocham. Wszystkie u?yte sk?adniki pochodz? z zaufanego bazarku, wi?c niew?tpliwie wspieram te? lokalny biznes ponad kapitalistyczne, zagraniczne korporacje wyzyskuj?ce ludzi.

Co wi?cej – zakupi?am np. „przecenionego”, czyli lekko zmolestowanego kalafiora. Wystarczy?o wyci?? 2-3 r?yczki i by? jak nowy. A nowe kosztowa?y 8 z?, natomiast mj – 3 z?. Na szcz??cie na Pradze, na bazarku, w przeciwie?stwie do marketw, lekko obite czy nie do ko?ca idealne warzywa si? przecenia, a nie wyrzuca.

Podobnie naby?am kilka dni temu – na tym samym bazarku – mango za 3 z?, zamiast np. 7 z? – bo tyle kosztuje w markecie. Powsta?o z niego, rwnie? bezmi?sne, to danie: Curry z mango i krewetkami

Wyrzucanie ?ywno?ci jest czym?, czego serdecznie nie trawie, dlatego tym bardziej jestem dumna z tego dania. A i was zach?cam do rozejrzenia si? wok? siebie pod k?tem tego, co mo?ecie robi? lepiej.

Sk?adniki:
1 ?redni kalafior
1 du?y (lub 2 ma?e) batat
2 pomidory
400 ml mleka kokosowego
1 du?a cebula (lub 2 ma?e)
Limonka (lub cytryna)

Pasta:
2-3 z?bki czosnku (wyci?ni?te przez prask?)
P?aska ?y?eczka kurkumy
P?aska ?y?eczka curry
P? ?y?eczki s?odkiej papryki
2 szczypty cynamonu
P? ?y?eczki kminku
P?aska ?y?eczka garam masala
2 cm kawa?ek imbiru (posiekany)
Du?a szczypta soli
?y?eczka ziaren kolendry utartych w mo?dzierzu
1/3 ?y?eczki ?wie?ego chilli lub suszonego w p?atkach
Ok. 2 ?y?ki dobrego oleju lub oliwy

Do podania: ry?, ?wie?a kolendra, limonka

Kalafiora dzielimy na niewielkie r?yczki (nie wi?ksze ni? 3 cm), bata kroimy w kostk? wielko?ci oko?o 1,5×1,5 cm, cebul? w kostk?, ale niezbyt drobn?. Ry? gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – ja u?y?am tu ja?minowego, co serdecznie polecam.

W miseczce mieszamy kurkum?, curry, s?odk? papryk?, cynamon, kminek, garam masala, kolendr?, sl, chilli z wyci?ni?tym czosnkiem, posiekanym imbirem i olejem/oliw?.

Na bardzo g??bokiej patelni, lub w du?ym garnku z dnem przystosowanym do sma?enia, rozgrzewamy ok 2 ?y?ki oleju ro?linnego. Wrzucamy wi?kszo?? pasty, pozostawiaj?c w misce ok 1,5 ?y?eczki. Kiedy zacznie pachnie?, dodajemy bataty i cebul? oraz szczypt? soli. Sma?ymy ok 5 minut, po czym dodajemy kalafiora i dok?adnie mieszamy. Po kolejnych 5 minutach dodajemy dwa pokrojone w kostk? pomidory, mieszamy, dodajemy mleko kokosowe, du?? szczypt? soli, pozosta?? past?. Przykrywamy patelni? i dusimy wszystko a? kalafior zmi?knie, a pomidor ca?kowicie si? rozpadnie, tworz?c sos. Co jaki? czas mieszamy. Kiedy wszystko zmi?knie (celowo nie podaj? tu czasu, bo to zale?y od wielko?ci kawa?kw kalafiora), wciskamy sok z po?wki limonki lub 1/3 cytryny i mieszamy, gotujemy jeszcze chwil? bez przykrycia a? uzyskamy odpowiedni? dla nas – niezbyt wodnist? – konsystencj?. W razie potrzeby dodajemy jeszcze soli.

Na talerzu posypujemy ?wie?? kolendr? – ktrej akurat niestety nie dosta?am – oraz, o ile lubimy, skrapiamy sokiem z limonki. Jest tak pyszne, ?e zapomnicie, ?e bez mi?sa 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4935.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4937.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4939.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4938.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4940.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4936.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4941.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4942.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4943.jpg
Uwaga – na bazie tej samej pasty mo?na ?mia?o zrobi? curry z innymi sk?adnikami – np. cieciork?, kurczakiem, krewetkami
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4944.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4945.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4946.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4947.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4948.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4949.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4950.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4951.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4952.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4953.jpg

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *