Azjatycka zupa z kurczakiem. Idealna po ci??kiej nocy

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4968.jpg

Zasadniczo jest tak, ?e po ci??kiej nocy ma?o co wchodzi tak dobrze, jak pikantna i kwa?na zupa. ?wietnie sprawdzaj? si? PHO, BUN czy Ramen, ja jednak tym razem postawi?am na moj? autorsk? zup? z kurczakiem i cieciork?, ktra – gwarantuj? – stawia na nogi.

Sk?adniki:
Pojedyncza pier? z kurczaka
Du?a zielona papryka
Kurkuma (kawa?ek korzenia lub p? ?y?eczki w proszku)
P? ?y?eczki curry
2 gwiazdki any?u
4 ziarna kardamonu
Szczypta cynamonu
Chilli suszone w p?atkach
P? ?y?eczki kminku rzymskiego
2 du?e szczypty garam masala
1 ma?a cebula
3 z?bki czosnku
Ok. p? litra roso?u/bulionu (warzywny lub mi?sny)
Puszka mleka kokosowego
Limonka
?wie?a kolendra (opcjonalnie)
3-4 paseczki szafranu
Sl
?y?ka oliwy
2-3 li?cie kafiru
Puszka cieciorki

Do du?ego garnka z dnem przystosowanym do sma?enia wlewamy ?y?k? oliwy lub oleju ro?linnego i wrzucamy wszystkie przyprawy, poza szafranem – kminek rzymski, garam masala, kurkum?, curry, any?, kardamon, chilli, cynamon oraz du?? szczypt? soli. Gdy puszcz? zapach, wciskamy przez prask? czosnek (lub dodajemy posiekany). Gdy zacznie skwiercze? – dodajemy kurczaka (pokrojonego w ma??, ok 1-1,5 cm kostk?) i sma?ymy a? nie b?dzie wida? ?adnych surowych miejsc. Wtedy dodajemy cebul? pokrojon? w cienkie pirka (mo?na u?y? bia?ej lub czerwonej) i sma?ymy kolejne kilka minut. Nast?pnie dodajemy papryk? pokrojon? w kostk? (mniej-wi?cej wielko?ci kawa?kw kurczaka), wlewamy gor?cy ros?, dodajemy szafran – o ile go u?ywamy – mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Ros? mo?e by? np. z tego przepisu: Ros? z kaczki z wo?owin?.
Ale rwnie dobrze mo?emy u?y? drobiowego czy warzywnego wywaru.

Dodajemy puszk? ods?czonej cieciorki i puszk? mleka kokosowego, i ponownie zagotowujemy ca?o??. Na koniec, po wy??czeniu ognia, ?cieramy skrk? z limonki (po dok?adnym umyciu!) i dodajemy sok z po?owy. W razie potrzeby dodajemy soli. Je?li mamy ?wie?? kolendr?, dodajemy na talerzu.

Ps. histori? zakupu super tanich warzyw opisa?am tu, polecam: Wege curry z kalafiorem i batatem

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4954.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4940.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4955.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4942.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4956.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p7244738.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4958.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4959.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4792.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4962.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144689.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4960.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4963.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4964.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4972.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4965.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4973.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4966.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4968.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4969.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *